top of page

Waarom werk ik ook als loopbaancoach?

In mijn praktijk kom ik als psychologe vaak in contact met burn-out, stress- en/of werk gerelateerde problemen, onzekerheid, perfectionisme, ... . Daarnaast merk ik ook dat veel cliënten moeilijkheden ondervinden met het afstemmen van werk en gezin of dat ze nood hebben aan het verfijnen van bepaalde vaardigheden die ze op de werkvloer kunnen inzetten zoals communicatie, grenzen stellen, assertiviteit, ... .

Aan het begin van mijn carrière bekeek ik deze dingen uitsluitend vanuit een therapeutische bril. Dit betekent dat ik op zoek ga naar al dan niet onderliggende oorzaken. Dat ik nieuwe vaardigheden aanleer of bestaande vaardigheden verfijn, met als doel om zowel met moeilijke situaties in het heden om te gaan, als ook om herval naar de toekomst toe te voorkomen. Gaandeweg groeide ook de nieuwsgierigheid om naar deze dingen te kijken vanuit een meer coachende bril waarbij er eerder gewerkt wordt vanuit de positieve psychologie, talenten, waarden en normen, valkuilen, ... . Het lijkt me een meerwaarde om beide brillen te combineren en te integreren om cliënten van daaruit nog beter op weg te helpen om zich goed te voelen in hun werkcontext.

Waarvoor kan je bij mij als loopbaancoach terecht?

Er zijn heel veel verschillende redenen om een loopbaanbegeleiding op te starten. Ik ondersteun je graag bij:
 

  • Op zoek gaan naar een goede work-life balance

  • Leren omgaan met stress en/of stresserende situaties op het werk

  • Preventie van burn-out

  • Heroriëntatie naar een nieuwe werkplek of een nieuw takenpakket

  • Communicatie (hoe communiceer ik met mijn baas, mijn team of collega’s)

  • Assertiviteit (grenzen stellen, geven en/of omgaan met feedback, opkomen voor je mening,…).

  • Reïntegratie op het werk na burn-out, depressie of een andere langdurige werkverwijdering

  • Zelfvertrouwen en empowerment

  • Persoonlijke ontwikkeling, zelfkennis en authenticiteit

  • Inzichten in je talenten en valkuilen en hoe je hiermee kan omgaan op het werk

  • Perfectionisme

Hoe gaan we te werk?

Eerst is het belangrijk om de vraagstelling rond jouw loopbaanbegeleiding duidelijk te krijgen. Met andere woorden wat zou je graag bereiken met de loopbaanbegeleiding? Soms is deze vraag helder en duidelijk van bij het begin. Soms moeten we er ook samen naar op zoek gaan of komen er bijkomende vragen in de loop van de begeleiding. Wanneer de vraagstelling duidelijk is, kunnen we aan de slag gaan met verschillende oefeningen, methodieken en technieken.

 

Iedere persoon en elke begeleiding is uniek. Dat betekent dat de oefeningen, methodieken en technieken die worden aangeboden, aansluiten bij wat jij op dat moment het meest nodig hebt. Om het meeste te halen uit de begeleidingsmomenten, kan het zijn dat je gevraagd wordt om bepaalde dingen thuis voor te bereiden of al eens over bepaalde dingen vooraf na te denken. Ook dit gebeurt op maat én in samenspraak! Zie je dit niet zitten of lukt het om een bepaalde reden niet, geen probleem dan doen we het samen in de begeleiding. Ten slotte gieten we alles wat je geleerd hebt in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Voorwaarden, tarieven en samenwerkingen

Loopbaanbegeleiding kan je financieren via loopbaancheques van VDAB. Hiervoor werk ik samen met Dialogisch, een erkend loopbaancentrum. Iedere werknemer of zelfstandige met een loopbaan van minimaal 7 jaar of 84 maanden, heeft elke 6 jaar recht op 7 uur loopbaanbegeleiding via loopbaancheques van VDAB. Je eigen bijdrage voor deze loopbaancheques bedraagt 45,00 euro per cheque. Voor de eerste cheque ontvang je 4 uur loopbaanbegeleiding, voor de tweede cheque 3 uur. Voor 7 uur loopbaanbegeleiding is jouw totale bijdrage dus 90,00 euro. Vraag je loopbaancheques nu aan via VDAB.

 

Goed om weten:

Heb je al eens loopbaancoaching gevolgd, maar zou je het graag opnieuw doen? Je hebt elke 6 jaar recht op nieuwe loopbaancheques. Vraag dus zeker na bij VDAB of je opnieuw in aanmerking komt voor loopbaancheques!

Logo-NoSlogan-cmyk-2000_RGB.png
Loopbaancheque_label.jpg
bottom of page